A Commentary on Canon 506, ;s 2, 3, 4

The text of the Canon.

§2. (a) In monasteries of nuns with solemn vows; (b) al the elec-
tion of the Abbess; (¢} if they are subject to the bishop, he or his
delegale, with two priests who act as tellers, presides, without entering
the enclosure; (d) If the nuns are subject to the superiors of a Reli-
gious Order, the regular Superior presides; (e) in which case Lhe
Bishop wmust be nolified in due time of the coming election, and he
may, together with the vreligious Superior, be present or send a
delegate; (f) if the bishop comes in person he presides; so does his
delegate.

§3. (¢) The ordinary confessors of that monastery; (b) should not
be appointed to act as tellers,

S4. (a) In religious congregations of women; (b) at the election
of the Superior General; (¢) will preside the local Ordinary of the
place where the Chapler is being held, either by himself or by his
delegate; (d) if there is queslion of diocesan Congregalions; (e) he may
at will confirne or annul the election; (f) as he in conscience sees fit.

Some observations.

I. Canon 506 speaks on elections proper. After indicating briefly
all that pertains to Religious Orders, it applies to them the rights
appertaining to elections, as set out in Canons 160-182.

II. The Codex refers to this application in general terms, so that
difficulties are to be met with all along, as we shall see later on. When
dealing with elections, one should always bear in mind Can. 6, nun. 1-4,
if one is to be on sure ground.

Interpretation of §2
a) “In monasteries of nuns”.

I. A monastery of nuns is a Religious House, in which there live
religious women who profess solemn vows, with papal enclosure. There
are also nuns whose vows are solemn, by the very nature of their rule,
but which have for certain countries been declared simple by order
of the Holy Sce (1).

II. As far as nuns are concerned, there is also the monastery
sui iuris, In such monasteries there are no other superiors besides
the Abbess, and, as women are allowed no jurisdiction, thev have

1 Nuns in France and Belgium,
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as their Ordinary, besides the Roman Pontiff, the Bishop of the
Diocese or the regular Superior.
b)  “at the election of the Abbess’ .

I. The meetings at which the canonical election of the Abbess
takes place are equivalent to Chapters. Meetings that are held for
other elections, as well as those which deal with other matters, are
not included in this canon.

¢} “if they are subject to the bishop, he or his delegate, with two
priests to act as tellers, presides, without entcring the enclosure’’

I. This refers to the canonical election of an Abbess of nuns that
are subject only to the jurisdiction of the Ordinary of the place, so
that to him alone with full right belongs the presidency of this
clection, which also gives the right of jurisdiction.

II. The Ordinary mayv, in his turn, delegate his authority to ap
other priest. (2) If the Ordinary or his delegate presides at the election,
he may not vote, as he is not a member of the Chapter. However, in
default of particular rulings, after a third and fruitless scrutiny, thc
Codex confers on the President the right to make use of his casting-
vote (3).

III. The Ordinary or his delegate may not enter the enclosure
to preside over the election, but he receives the votes through the
fenestella or little opening.

IV. The Ordinary of the place mayv always assist at the election
of the Abbess in monasteries of nuns, though these dre subject to
the regular Superiors, but he is not bound to do so.

V. The Ordinary, who presides at the Chapter, will choose two
priests, secular or regular, to act as tellers, without, however, enter-
ing within the precincts of the enclosure {can. 506, §2) (4).

2 Cf., SCHAEFFER, De Religiosis, n. 508, p. 248,

3 Provided, however, that the delegate is not the ordinary confessor,
who is prohibited by can, 506 § 3; because the President or his dele-
gate are born scrutineers.

4 The S.C. of the Religious, in virtue of a decree of the 27th August
1910 (AAS I1, 732), formally excludes the ordinary confessor from the
duty of scrutineers; not only that, but it even goes so far as to with-
hold him from accompanying the Ordinary when elections are being
held within the community of nuns. With regard to these elections,
the Codex lays down the provisions of canon 506, §3, but remains silent
on the subjeat of diocesan congregation; however, we think it would
be unwise to ignore the above norms, which can serve as guidance also
for the religious who belong to Congleﬂatlons iuris dioecesani,
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VI. TIn the davs hefore the enforcement of the Codex, the elec-
tion of an Abbess not held under the presidency of the Ordinary or
his delegate was held to be invalid (3); but nowadays, since either
directly or indirectly Can. 306, Y2, contains nothing to the contrarv,
it is to be held valid, according to the provisions of Can. 11. However,
as Berutti says (6), the Ordinary of the place, or the regular Superior,
if the nuns are subject to him as well, can ask that the eclection he
held anew 17 it is held without his knowing it or in his absence.

) UT the nuns are subjeci to the superiors of a Religious Order,
the regular Superior presides™.

I. The election here referred to 1s the canonical ¢lection of the
Abbess of a monastery of nuns who are subject to the jurisdiction of
a regular Superior, and therefore neot under the jurisdiction of the
Ordinary of the place. (7).

II. The Regular Superior’s jurisdictional direction and presi-
dency over the elections in question entitles him to convoke the elec-
toral assembly, determine the day and the hour for the election,
designute the scrutineers, receive and record the votes, issue instrue-
tion, advice, and warnings deemed necessary or useful for the corrent
management of the clection. It seems, too, that he is the person
competent to cast the deciding vote in case of a tie after the third
ballot. (cf. Can. 101, $1, 1°) (8).

e) “in which case the Bishop must be notified in due time of the
coming clection, and he may, together with the religious Superior, by
present or send a delegate”.

I. Since, however, the local Ordinary has the right to be present,

Cf. GASPARRI, T.CF., vol. V. n. 3613, p. 1038: vol. IV, u. 1738, p.

5
574.

6 BERUTTI. Tustitutiones Turis Capowier. 1110 cap. 1L tit. 1. art. 1,
p. 59, :

7 Gregory XV in his Constitution Inserutalili §5, 2-11-1622. assigned to

the Ovdinary of the place the presidency over the election of the
Abbess of nuns who arve subject to the jurisdiction” of the regular
Superior. This presidency was. in its strictest sense, taken to mean
a real presidency of esteem and direction. but not of jurisdiction,
which was entirely reserved for the regular Superior, “‘ut nempe guicte
et pacate electio fiat, nullaque violentia aut defectus in ea committa-
tur’’. But nowadays, as we have alveady seen. the entive jurisdiction
rests with the Ordinary or his delegate; and not only that. but he
~ has even the right to decide the election in the case of parity of votes
according to the provisions of -canon 101. §1, Tst.
8 Cf. CORONATA, Inst. Ifvis Canonici, I, p. 538.
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either in person or through his delegate, he should be informed in
advance of the coming election.

II.  If the Superior has taken steps to notify the Bishop, in good
time, of the convocation of the Chapter, and the Bishop fails to attend,
the Chapter may then proceed with the election. On the contrary,
if the Bishop is not notified in time and does not attend, he can annul
the election, which will be valid, if not thus annulled. ().

fy i the bishop comes in person he presides; so does his delegate’.

I. The Code Commission was asked :

Whether, in can. 506, §2, the words: ‘‘secus, Superior regu-
laris; sed etiam hoc in casu Ordinarius tempestive moneri debet de die
et hora electionis, cui potest una cum Superiore regulari per se ipse
vel per alium assistere et, si assistat, praeesse,’” are to be understood
to mean that the Ordinary of the place may, but need not, be present
in person or through another at the election of the Superioress in
monasteries of nuns who are subject to regular superiors (even excmpt),
and may preside, that is, govern the <lection, either in person or
through another; or only in person?

The Commission replied : in the affirmative to the first part; in
the negative to the second. That is, the Ordinary may preside whether
he be present in person or through another (10).

Fven after this reply was given, there still remained some obscu-
rity concerning the nature of the presidency to be exercised by the
Ordinary (r1). In 1034 the Code Commission was asked :

Whether the words ““to preside’’, which occur in canon 506, §z,
and in the interpretation of the 24th Nov., 1920, are to be understood
as designating a presidency of honor or one of jurisdiction?

The Commission replied in the negative to the first part; in the
affirmative to the second (12).

{to be continued)
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9 Cf. VERMEERSCH, De Religiosis, TI, p. 694. where one can read a
Reply given by the 8.C.C.

10 Cf. AAS XII, 575; BOUSCAREN, I, can. 506; Per.. X, p. 252,

11 Of. BIED.-FUHR., 33, nota 1; FERRERES. Inst. Can.. I, 812.

12 Cf. Cod, Com.. .July 30, 1934, AAS, XXVI, 494; BOUSCAREN, 1I,
can. 506; Per., NXXILI, p. 1475 The American Eeelesiustieal Review,
XCI, 496; Irish Eeclesiastical Record, 1934, 638; (Nergy Review, 1934,
p. 491,
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