
A Commentary on Cao. .506, §§ 2,1,5, 4. 

INTERPRETATION OF § 8. 
a) "The ordinary confesso-rs of that monastery". 

This prohibition includes only ordinary confessor. (I). It fol­
lows that the duty of tellers can be performed by extraordinary con­
fessors, additional and special confessors, etc. 

This prohibition, which emanates from the decree above-men­
tioned, issued by the Holy Congregation of the ReligioUs on the 27th 
August linO, was justly reproduced in the Code of Canon Law. 
As a matter of fact, it is weH known that one of the principal cha­
racteristics of the Codex is the precise and clear-cut distinction made 
between the internal and the external forum. 
b) "Should, not be appointed to act as telleTs~'. 

That is, those who accompany the President at the Chapter and. 
according to the norms of §~, act as tellers, may not be ordinary 
confessors (2). There are no regular tellers, male or female, besides 
the priests that accompany the President. 

As these tellers are not de gremio collegii, one may have his 
serious doubts as to whether they are required to take the oath 

* The first part of this article appeared in Vo!. VIII, No. 1 (1955), 
pp. 36·39. 
1 By "ordinary" confessor is meant the one appointed in accordance with 

the rule given in canon 520, § 1. If there are several confessors of thili 
type, they are all included. 

~ This prescription which insists on the nominati.on of ccrmites Prae8!idu 
is very old; it is to be found in the chapter Quia propter de electione" 
in 6° (Cf, for example, l'ELLIZZARIUS, De MoniaUbus, c. x, q. 7.) 
though there are customs and constitutions to the contrary, (Bou~, De 
Beg., II, 391; and also in virtue of the decree of the Congregation. for 
Religious, Aug. 27th. 19lU, as to which of these officials exercise the duty 
of scrutineers: "Emi Patres RC. Negotiis Sod. Re!. praepositaej in 
Plenario Coetu, ad Vaticanum habito die 26 mensis augusti 1910, 
quaestioni, saepe agitatae si et quot sacerdotes sociare debeat Episco­
pus vel Praelatus Regularis qui praeest Monialium Capitulo ad eligen­
dam .A.bba.tissim vel Priorrissam Monasterii coacto, re mature perpensa 
responderunt: In electionibus .A.bbatissae aut Priorissae, sive Monas­
terium subiiciatur Episcopo, sive Praela.to Regulari, singula vota 
Monialium in urna clausa colliga.ntur et a Praelato Praeside cum 
duobus sacerdotibus scrutatoribus aperiantur; quod si gravi de causa, 
vota oretenus dantur, id fiat coram Praelato, adsistentibus tamen 
sacerdotibus scrutatoribus. Sacerdotes, de quibus agitur, sint maturae 
aetatis et probatae virtutis. Attamen uti scrutatores aut socii Episcopi 
vel Praelati non admittantur ipsi Monialium Confessarii ordinarii" 
(.A..A.S. H, 1910, p. 732). 



A COMMENTARY ON CAN. 506, § § 2, 3, 4· 73 

prescribed in § 1 of Can. 171. Indeed, they must observe all the 
other conditions prescribed by that canon, (8). 

INTERPRETATION OF §4. 
a) "Tn religious congre{!ations of women". 

This para!?l'aph includes all the Congregations of women, whe­
ther :Curis pontificii or iuris dioecesani, whether they are exempt from 
the jurisdiction of the Ordinary of the place and subject to male 
Religious, or whether they are not so exempt (4). 

On the contrary, it does not include Reli{!iones virO'fUm, not 
even the Congregations of men itlri.'! dioecesani, which in this matter 
enjov preference over any Concrregation of women iuris pontificii. 

Notwithstanding the fact that the Ordinary of the place may for 
various reasons preside over Congregations of men iuris pontificii, 
such as in cases' where the constitutions attribute this right to the 
Ordinary of the place, the Congregations themselves are in duty 
bound to offer such presidencv at elections, but the Ordinary of the 
place is not thereby compelled to exercise such presidency at an 
election. 

~ The text of the Code doe~ not contemplate scrutineers who are not 
members of the Chapter. It has exempt.ed from the oath the Presi~ 
dent, who is not a member of the Chapter as well; but it is not to be 
argued from the absence of any provisions in the law that the rule 
that prescribes tbe oath in the case of scrutineers who are members of 
the Chapter, is not to be applied by RnRlogy to those who are not; 
hecause the exception favours expre~sly only the President. 
Though, as there are no clear provisions in the law, it is with great 
reluctance that we dare to propose the existence of a strict obligation. 

4, This Jegislation covering the congregation is derived from the applica~ 
tion of the practical jurisprndence approved for the first time by the 
(Jonciliu.m Tridell,tinu.m Sess. XXV, c, 7 Rnd from the constitution of 
Gregory XV on the assistance to be given by the Ordinary of the place 
during the elections of NUNS. This jurisprudence was solemnly con~ 
firmed by the Constitution Oonditae for congregations iu.ris dioecesani 
(c. I. §9) as also for those that are iuris pOlltificii (c. I. §l.) But in 
yirtlle of the Constitution OOllditae, the Ordinary presided not only 
over the election of Superiors General, but also over the other elections 
that followed during the same Chapter; during elections that were 
held at Congregations iuris dioecesani the Ordinary used to preside iu.re 
proprio and confirm the same elections according to the dictates of his 
conscience; on the eontrary, he used to preside over Congregations 
iuris pOlltificii as a delegate of the Holy See, But, ever since the 
constitution Oonditae the jurisprudence on the intervention of the 
Ordinary of the place in Congregations iu.ris pontificii, has become 
gradually restricted to the election 'Of the Superior General. (Cf. Bas­
tien: Directoire canoniqu.e n. 8(3). 
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b) "At the election of the Superior General". 
The ri!.;ht and the duty of the local Ordinary to preside over 

Chapters General are limited to Chapters at ·which the Mother 
Superior is elected; as a matter of fact, they are limited to the 
actual election of the Mother Suuerior (5). 

The election of the Superior General is usually held at the begin­
ning of the Chapter. and in that case the ordinary is immediately 
invited. As soon as the election of the Superior is completed, the 
Ordinary must withdraw. because his office is thus completed; and 
all suhsequent elections - such as the election of Sister Councillors, 
of the procurator of the Secretary General, of the Provincials etc. as 
also an the other questions with which the same Chapter has to 
deal - these will be presided over either by the new Mother Superior 
or by tht' Sister whom the constitutions will have chosen as President. 
c) "T:ViZl pre8ide the Ordinary of the place where the Chapters are 

bein{{ held, either by himself or by his dele{{ate". 
The Code in general has nothing to say about the delegations 

which were formerly attributed by right to the Ordinary, so that we 
think that nowadays he presides over the Chapter General of the 
above-mentioned institutions not as delegate of the Holy See, but 
only as Ordinary (6). 

5 In this regard, therefore, the Constitution (follditae is to be amended 
also with reference to Congregations 111ris dioecesani. The jurisdiction 
of the Ordinary of the place does not extend. as formerly, to all the 
elections. bnt has been limited to the election of the Superior General. 

6 Cf. VERMEERSCH: 1.c. BASTJEX: Le. The Ordinary does not. there­
fore, act as delegate of the Apostolic See while presiding over the elec­
tions at Congregations i tll"is pontificii, as prescribed by the constitution 
"Conditae" (0. IT, 1.) hnt as Ordinary hut' and proper. Besides, as, 
according to (,OJ1l11101l law. the Ordinar~' is the one and only President. 
all powers that a re attributed hy right to the President of the elections 
fall also within his competence, without any exceptions; such as the 
power to recei"e thc rotes, annotnte them, verify whether the num­
her corresponds to that of the electors, hreak the parity of the votes 
according to can. 101 §1 (1): except for a formal derogation of the 
constitution to common right. CHELODT, .711s de Perwllis n. 2.5:1, not. :1 
unreasonahly holds, against the opinion expressed hy VERMEERSCH 
(Epit., 1. 483). that the right of breaking the parity of rotes according 
to the norm of ca n. 101 § 1 (1) is to he exercised hy the President only 
wllen he happens to be n memher of the Chapter, 
From the term used by the Code (StlO rotn paritatem dil'illlat) one can­
not infer that the President shonld hare an nctive voice in the Chap­
ter; on the contrary the word 7,otnm is used to eliminate such a possi­
hility. Ordinarily the Code uses the term .mff1'!1gilln1, when it intends 
to signify the exercise of an" effective vow. 
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Therefore the right to preside over the said Chapters conceded 
by the law is not to be considercd mcrely as an honour, but implies 
the duty of directing the elections with efficiency. 

The Ordinary must preside at the election, either personally or 
through his delegate (7). 

He may, ho·wcver, be accompanied by a few ecclesiastics, who 
may not interfere in any way in the business of the Chapter General. 
It is necessary that the Superiors take measures to advice the Ordi­
nary in time of the convocation of the Chapter, and, if necessary, 
cven wait for him, so that he may exercise his right and carry out 
his duties (8). 

The Ordinary who has the right of presiding over the election in 
Congregations iuris pontilicii. as also in Congregations i11ris dioecc­
sani, is the Ordinary of the diocese in which these elections are held, 
and not that of the locality in which the mother-house is estabUshed 
(9). 

7 As a matter of fact. as. according to Jaw. the Ordinary of the place is 
the only President of the election. no eleetion can be held without his 
intervention. An election made in the absence of the Ordinary seems. 
accQl'ding to the same law. to be nun and ,·oid. and not simply rescin­
dible. As a matter of fact the chapter in this case would find itself 
without a President. 1'he President is imposed by canon law, and 
seems to be essential. 

8 The Ordinary may not take with him the scrutineers; cf. JARDI, El 
dcreri,o de las 71elia., n. 19.'i. 1'he scrutineers are to be chosen from 
among the Nuns.. To the Ordinary is conceded only the right of pre­
sid<>ncy. and there is no reason why llllTIS who are not impeded by papal 
(·10sure should not exercise the office of scrutineers. Finally, in virtue 
of a geneml rule in the law, which is still valid, the scrutineers mnst 
lJe chosen from among thc members of the Chapter. Cf. FANFANI, ])e 
illTe Rclia., n. 100; VERMEERSOH. Epit. n. 579; CREUSEN, Reli~ 

!1ieu.x et 71eli!1icllSeS, n. 62. It should also be noted that there may be 
neither more nor less than two scrutineers. 

9 Cf. S. Congo De Relig 2.7.21 to 2; BASTIEN, l.c.n. 277; .TARDI, 1.c.n. 
183. So far as regards Congregations i1Lris pOllti/icii this has already 
heen established in the constitution OondUae c.n, 1: "However, at 
the Chapters that are held during female Congregations for the assign­
ment of duties, the bishop of the diocese where snoh chapters are held, 
will preside, either in person or through a representative, as a delegate 
of the lIoly See". As regards Congregations ilLris diocesanti, all 
jurisprudence has denied the pretensions of the Ordinaries of the places 
where the mother-COll\"ent is established. Usages and constitutions 
that are contrary to this clcar prescription made by the law have no 
value whatsoever according to the norms of cc.5.6.489. 
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d) "If there ~s question of diocesan Conf!ref!ations"'. 
In Conln'eQ'atiom 11lris pontificii the Ordinary who presides has 

no other ri!!ht besides that. of presidin/! at the election tiH the Supe­
rior General is elected. When the election is completed, and the 
elected nun has accepted, the Ordinary wiU thus have accomplished 
his dutv without having to confirm or annul the election. This is 
conceded to· the Ordinary only in the case of Congregations iuris 
dioeccsani (IO). 

e) " He m(b!( at will confirm 01" anrMll the election". 
As will ,be seen, this is not a simple publication or proclamation 

or the election, but a reQ'Ular confirmation, which consists in the 
declaration that the requirements of Canon Law and of the consti­
tutions haw' hf'en observed. and that therefore the ejection is 
canonical. Without thi~ act the election is substantially incomplete, 
because the election constitutes only a part of such an act. 

The Codex attributes to the diocesan 01'dinarv the riqht to 
annul, that is, to denv his consent to, the election: now the two 
terms "confirm" and "annuI" are correlative, If an election is 
annulled, it must be held anew. It may happen, however, that, 
accordinR' to the provisions of the law (Can. 178 and 181. ~2), the 
election win he left to him. On the contrary. the Ordinary can 
never elect the Superior General himself directly, instead of the 
Chapter. 

It is loltica1 to leave the election to the Ordinarv when three 
\:U~1'1.1tinies do not produce a maioritv. The Codex, in Can. 101, ~1. 
n. 1st .. /lives thi<; ri!1ht to the Ordinary, and he may exercise such 
rit'rht if he considers it necessary, 

':-ClC Superior who has the rl!1ht to confirm the election is the 
Ordinary or the diocf'se in which the election is held and at which he 
has the riR'ht to nreside (11) 
f) "lAs he in cotlBcience sees fit". 

There are some authors who interpret these words accordina: to 
the rules of the law that apnlies to the confirmation, "The Supe­
rior". states §2 of can. 171, who has ascertained that the person 

10 Cf. Const. Oonditae, c.1. §9: "peractam electionem confirmare vel 
rescindere integrum est pro conscientiae Officio". Contrary to what 
has been prescribed for the election of the A ntistita of nuns and of 
the Superior General of any congregation i11.ris pontilicii, the Ordinary 
has no right to confirm the election. On the other hand, for Congrega­
tions i'Uris diocesanli the Code prescribes that the elootion of the Sup­
erior General must be confirmed by the Ordinary of the place. 

11 S.C. De Religiosis, 2.7.1921, AAS., XIII, p. 481 sq. 

'''" 
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clected is qualified, and that the election has been conducted accord­
ing to the rules of the law, cannot withhold confirmation" (12). 

Others on the other hand, departing from the phrase "As he in 
conscience "ee!'; fit", attribute to the Ordinary the right to confirm 
or to deny confirmation if his conscience thus dictates. ADd he is 
free to act accordingly as long as in his opinion, the Superior is gov­
erning the community, even though there may be others more capa­
ble than she (IS). This opinion we also share. 

R. GAUCI, a.H.M. Conv. 

12 Cf. CRELSE~, ReUgiwx et Rdigiell.ses n. 64. 
13 Cf. FANFANI, De 'ill1'e Rel·ig. 10gB; VERMEERSCH, Epit. 1, n. 519. 

CHELODI, De Personis, n. 253; BASTIEN, o.e., n. 300. 




